Ako založiť miníčko?

12.10.2014 21:58

Ako založiť miníčko?

V prvom rade si musíme zvoliť, kde bude miníčko umiestnené. Malo by to byť miesto, na ktoré nedopadá priame slnečné svetlo, lebo to môže spôsobiť v budúcnosti tvorbu rias. Ďalšie obmedzenia nie sú. Výhodou miníčok je, že si ich kľudne môžeme poloziť na nočný stolík alebo pracovný stôl, dokonca aj na kuchynskú linku.

Keď už máme vybrané miesto, tak si stačí zvoliť len rozmery akvária. Ako najlepšie rozmery sa mi osvedčili 30x20x20cm alebo efektná kocka 25x25x25cm.

 

Substrát

Ako pri veľkých akváriách, tak aj pri miníčkach, je dôležitý substrát. Ten sa skladá z 2 vrstiev - z výživnej a dekoračnej. Výživná vrstva je veľmi dôležitá pre rast rastlín. Keďže budete potrebovať len 1 alebo 2 litre, nie je dobré na nej šetriť. Výživná vrstva by mala byť vo výške
1 cm po celej ploche akvária. Dekoračná vrstva záleží len od Vášho vkusu.

 

Dekorácie

Dekorácie voľte tak, aby  neuberali miníčku na veľkosti, ale práve naopak, aby ho opticky zväčšili.

 

Filtrácia

Ja osobne v miníčkach preferujem buď závesné alebo kanistrové filtre. Závisí to len od toho, koľko ste ochotní investovať. Malé závesné filtre sa dajú kúpiť už od 10 Euro.

 

Osvetlenie

Na trhu je oproti minulosti široký výber svetiel na miníčka, dôležitá pri výbere svetla je jeho teplota a výkon. Teplota by sa mala pohybovať okolo 6 500 kelvinov a výkon 900 lumenov. Takéto svetlo je vhodné pre miníčka od 10 do 25 l. Nad 25 l treba viac lumenov.

 

To by sme mali z techniky a substrátov v skratke všetko. Ďalej nás čaká výber rastlín a rybičiek.